11

Dolandırıcılık Davası Nasıl Açılır?

Dolandırıcılık davası nasıl açılır? suç kapsamın da Türk Ceza Kanunu gereğince
; bireyin kafasını karıştıracak hileli davranışlarla kişileri aldatarak, zarara uğratılması veya kendine, bir başkasına yarar sağlayan kişiler dolandırıcılık suçu kapsamında değer görmektedir. Dolandırıcılık suçu kavramı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ilgili maddelerince, dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık başlıkları altında yer almakta ve incelenmektedir. Suç unsurunun ortaya çıkması ile birlikte kişiler görevli mahkemelerde dolandırıcılık davası suçu açılması için işlem başlatabilirler.

Dolandırıcılık davası suçuna bağlanmış ve ilişkili cezalar yine TCK kapsamında düzen bulmaktadır. Dolandırıcılık suçunun niteliğine göre mahkeme tarafından karara bağlanacak olan cezalar değişiklik gösterebilmektedir. Dolandırıcılık suçuna ilişkin TC kanunların da hapis cezası ve adli para cezası uygulanması ön görülmektedir.

Dolandırıcılık Suçu

Dolandırıcılık suçu failin yanıltıcı ve hileli davranışlarda bulunarak bir kimseyi aldatması sonucu suçun mağdurunun veya başka bir kimsenin zararına olarak kendisine ya da başka bir kimseye yarar sağlaması ile gerçekleşmektedir. Dolandırıcılık suçunun gerçekleşebilmesi için failin davranışı neticesinde haksız bir çıkarın sağlanmış olması gerekmektedir. Teşebbüs aşamasında kalmış bir dolandırıcılık suçundan söz edebilebilmesi için suçun hazırlık hareketlerininden çıkıp tamamlanmış olması gerekmekte ve haksız çıkar sağlama amacına yönelik icra hareketlerine başlanmış olması gerekmektedir.

Suçun Dolandırıcılık Davası Suçu Olarak Görülebilmesi İçin Gereken Şartlar!

Dolandırıcılık suçunda en önemli faktörlerden biride bu suçun kesin olarak dolandırıcılık olarak değerlendirilebilmesi gerekmektedir.

Dolandırıcılık suçunda dikkat edilen unsurlardan bir tanesi ana eylemin suç faili tarafından gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bazı durumlarda suçun failinin belli bir oranda katkı da bulunması dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmeye alınabilmektedir.

Dolandırıcılık suçunda diğer önemli noktada mağdur kalan bireylerin yararının engellenmesi durumunun söz konusu olmasıdır. Suçu işleyen kişinin davranışları ve aracılığı ile de suçun dolandırıcılık olup olmadığına karar verilebilmektedir

Dolandırıcılık Davası Şartları, Dolandırıcılık Davası Nasıl Açılır?

Dolnadırıcılık davasının açılabilmesi için dava şartlarının oluşması gerekmektedir. Dolandırıcılık davası açmak için kanunda belirtilen şekilde dolandırıcılık suçunun ortaya çıkmış olması gerekmektedir. Dolandırıcılık suçunun şartlarının oluşması halinde yargıda dolandırıcılık davası açılabilmektedir. Peki dolandırıcılık davası nasıl açılır?, şartları nelerdir?

  • Fail tarafından helile fiilerin oluşması ve icra edilmiş olması gerekmektedir
  • Hileli ve kandırmaya yönelik suçların mağdur üzerinden belirli oranda etkisi bulunması gerekmektedir
  • Fail tarafından gerçekleştirilen dolandırıcılık suçunun herhangi bir kimseyi aldatıcı nitelikte olması gerekmektedir.
  • Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için mağdur kimsenin veya kişilerin zararına ve failin kendisi veya başkası adına yarar sağlması yani haksız kazanç elde etmesi gerekmektedir.
  • Zor veya tehlikeli durumlar altında olan kişilerin bu hallerinden yararlanılması durumu
  • Hileli davranışlarla aldatma ve yarar sağlama durumu
  • Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılmasıyla gerçekleşen unsurlar
  • Sigorta bedelini alma amacıyla oluşabilecek unsurlar
  • Kamu, meslek, parti, vakıf vb. kurumların kullanılmasıyla kişileri dolandırmak
  • Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi durumu
  • Algı yeteneğinin zayıflığından yararlanma durumu
  • Basın ve yayın araçlarının avantajından yararlanılması durumu

Gibi durumlarda dolandırıcılık suçu ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu dolandırıcılık suçunun ortaya çıkmasının ardından savcılık tarafından kamu davası açılabilmektedir. Şikayete bağlı olarak da suçun yargıya taşınması mümkün kılınmaktadır. Dolandırıcılık davası suçu kapsamına ve niteliğine göre farklı cezalara tabi olabilmektedir.

Dolandırıcılık Davası Şikâyet Süreci Nasıl İşler?

Dolandırıcılık suçu, Türk hukuk sistemi içinde şikâyete bağlı olmayan suçlar arasında yer almaktadır. Dolandırıcılık suçunun savcılık tarafından resen öğrenilmesi veya suç ihbarı ile Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma başlatılmaktadır. Yeterli şüphenin oluşması halinde kamu davası olarak suç yargıya intikal etmektedir. Yürütülen soruşturma sonucunda kovuşturma evresine geçildikten sonra suçun şikayete bağlı olarak anlaşıması halinde mağdur açık bir şekilde şikayetinden vazgeçmediği takdirde yargılama devam edecektir.

Dolandırıcılık suçunun nitelikli olup olmadığının soruşturulmasıyla suç için ön görülen cezalar da farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Dolandırıcılık davaları birçok farklı konuda görülebilmekte ve gerçekleşebilmektedir. Günümüzde telefonla ve internetle yapılan dolandırıcılık faaliyetleri en çok görülen davlar arasında ilk sırada yer bulmaktadır. Dolandırıcılık suçunda öngörülen herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Bu süreçten dolayı genel hükümler çerçevesinde dava zaman aşımı süreside dikkate alınarak en geç 8 yıl içinden şikayet hakkı kullanılımı ile savcılığa bildirilebilmektedir.

11 Yorumlar

11 thoughts on “Dolandırıcılık Davası Nasıl Açılır?
  1. Ben bir reklam ajansında çalışıyorum 1 yıldır ilk başvuruda bize sabit maaş+prim dendi sigorta+yemek+servis diye ikinci gün sigortaniz oluşacak dedi fakat sonradan bir çok Yalanla dolanla hatta kendi gozlerimizle gördüğümuz bir çok şeye şahit olduk işten ayrılan arkadaşlarımızın parasini vermediler sigorta olusturulmadi servisin parasini vermediler diye servisci işten çıktı. Yeni gelen elemanlara sabit maaş diye alıyorlar aradan bir hafta geçiyor öyle bir şey yok diyor ayrıca bizi bir çok numarayla arıyor aradığında ulasilmasin diye bizim maasimizi vermeyecekler reklam satışı için aradığım12 musteri ödeme yaptığı halde bize ödeme gelmedi diyor ses kayıtları alınıyor diyor fakat öyle bir şey yok malesef küçük tuşlu telefonla arattiriyor bizleri insanları kandiriyor bizi de kandirdi konuşmaları duruyor hala ss aldık bunun için ne yapmalıyız?

    1. merhaba,
      sistemsel hata nedeniyle geç dönüş yapmaktayız.
      umarız sorununuz çözülmüştür.
      konu hakkında dava açmanız ve sürecin avukat tarafından takip edilmesinde fayda olacağı kanaatindeyiz.

  2. Merhaba çinli bir kız sosyal medyada bana mesaj attı ve 2 3 ay edepli bir şekilde konuştuk üslup bozmadan işte türkiyede bir arkadaşım olsun isterim güveneceğim ve ben turkiyeye geldiğimde benimle ilgilenip gezmek vs gibisinde konuşuyorduk son bir ay içinde bana dediki ne iş yapıyorsun falan fistan bende böyle bir işte çalışıyorum asgari ücret ile güldü ve dediki kolay para kazanma yolu var neden denemiyorsun böylece daha erken zengin olursun bana mt5 ring finansal uygulamasını
    indirmemi istedi beni yönlendirdi ve ons oynadık para kazandım çekmek istedim 100 dolar çektim hesabıma yatırıldı sonra daha çok yukledim daha çok kazandım ancak çekmek için vergi istedi 6 bin dolar onuda yatırdım hesabimda 24 bin dolar oldu ve çekmek istiyorum dedim bana 8888 dolar yatıracaksın böylece anladimki dolandırıcı çıktı
    lütfen yardımcı olun ne yapayım bu durumda

    1. Fettah bey merhaba,
      elinizdeki bilgi ve belgeler ile suç duyurusunda bulunmanız gerekiyor.

  3. Merhaba kardeşim 24 yaşında oyunculuk için başvurmuş Bi şey imzalatmislar sonra Bi film de oynayacaksın deyip şahsi Bi kız ilgilenen hesabına para yatırmış 450 lira sonra iadesini geri alamıyoruz ortada ne film var ne de kiz Bi sürü insanı bu şekilde dolandırıcılık yapıyorlar polise git savcıya git diyor kız müsait değilim izni dahilindeydi diyor buna herhangi Bi dava vs açılır mı Bi iş halini tutup cine5 adına para aliyorlar

  4. Ürün almak için para gönderdim beni engelledi cvp vermiyor ürünümü göndermedi ne yapmalıyım

    1. merhaba,
      karakol veya savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

  5. Merhana leyla inanır güzellik solonu ile görüşme sağladık. Ben ve eşime eğitim sonrası 1 ay içinde sınava girip sertifika alabileceğimiz ve bu sertifikayla
    geçici süreliğine guzellik salonu acabilecegimiz soylendi. Hemen sertifika sahibi olmak için Sehir dışından gittik ve fazladan odeme yaptık. Ben 1 saat eğitim aldim ve eşim hiç eğitim almadı. Milli eğitim bakanlığının zorunlu kıldığı ders saati eğitimini almadik. 1 ay boyunce kendileriyle sürekli iletişime geçtim ama her defasinda sinav tarihinin belli olmadığını söylediler. Bu süreçte biz dukkani tutup ic mimar ile anlaşıp bayağı bir masraf yaptık ve bilgilendirmenin yanlış olduğunu o sertifikayi alsak dahi dukkani acmadigimizi öğrendik ve zararimizla kaldik.3 ay sonra tekrar sinav icin ve numara değişikliği hakkinda bilgilendirme icin yazdim ve ocak yada subatta olacağı ve tarafıma geri dönüş sağlayacakları söylendi. Hic bir dönüş yapılmadı ve bugün aradığımda sınav süresinin geçmiş oldugunu ve şahsıma para iadesi yapmayacaklarını soylediler. Benimle hic bir sekilde iletisime gecilmedi. Eski numarama mesaj atılmış ancak yeni numara bikditimi yapmıştım ve yeni numaram sistemlerinde kayıtlı aradığımda ismimle hitap edildi. Numaram adimla birlikte gözüküyormuş . Yanlış bilgilendirmeyi yapan elemanin isten ayrildigi ve kurumun whatsapp hattina bakan elemaninda isten ayrildigi ve numara degisikligini bilgilendirmedigini soylediler. Ama numaram zaten kaydedilmis ve konusmalarda mevcut. Fazla para ödememiz, sertifika alamamiz ve yanlis bilgilendirme ile dukkan acmak icin girdigimiz zararla kaldik. Para iadesi alabilme durumum var mi? Yasal haklarim konusunda beni bilgilendirir misiniz? Eğitim ücretini fazladan ödedik ama eğitim bile almadık. Farkli şehirde yaşıyoruz zaten. Lütfen bir dönüş sağlayın. Teşekkür ederim

    1. merhaba,
      öncelikle yaşamış olduğunuz sorun dolandırıcılık olarak değerlendirilmesi güç olup,
      hukuki bir ihtilaf olarak değerlendirilecektir.
      bu nedenle eğitim sürecine dair sözleşme ve elinizdeki belgelere göre değerlendirme yapılması daha sağlıklı olacaktır.

  6. Adiniza src ve ehliyet aliyoruz diyerekten (tanidigim kisiler) benden 15 bin lira istediler verdim. Belgeleride verdim. Surec basladi dediler. 1 sene gecti su gun bu gun diyerek oyqlayip durdular. Parami geri istedigimde 15 gunden gondereyim cevabini aldim ama ne donen var ne gelen. Suc duyurunda bulunsam kazancim olur mu.

    1. merhaba,
      süreci başlatmanızda fayda olacağı kanaatindeyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Sohbeti Başlat !
1
Yardım almak istermisin ?
Merhaba,
Sana nasıl yardımcı olabilirim ?